Bli medlem

Varför ska Du bli medlem i Moderaterna?

Att bli medlem i Moderaterna innebär att du per automatik också blir medlem i Landskronamoderaterna (vår lokala förening), under förutsättning att du är skriven/bosatt i vår kommun såklart.

Vad kan Landskronamoderaterna göra för Dig och vad kan Du göra för Landskronamoderaterna?

Att vara en aktiv medlem i vår föreningen ger dig chansen att vara med om att påverka Landskronas framtid och hjälpa till att skapa ett säkrare, grönare och friare Landskrona.

Att vara medlem i vår lokalförening innebär bland annat att vi erbjuder dig följande:
– en varm, glad och en genuint god gemenskap
– utbildningar och föreläsningar
– att vara med i, om du vill naturligtvis, en arbetsgrupp som passar dig
– företagsbesök på lokala verksamheter (Bolag, föreningar mm)
– delaktighet (du får vara med om att utforma vår lokala politik)
– partievenemang (lokala, regionala och nationella)
– Skånemoderaternas tidning ”Blå Skåne”

Vill du engagera dig?

Engagemang i Moderaterna kan ske internt i föreningen eller genom ett politiskt uppdrag. Ett första steg för ditt engagemang är att bli medlem. Hur går det till att engagera sig?

  • Ta kontakt med den som är ansvarig för det du är intresserad av (för engagemang i föreningen – kontakta föreningens ordförande, för engagemang genom politiskt uppdrag – kontakta vårt kommunalråd).
  • Vi informerar, introducerar och vid behov utbildar dig till det du är intresserad av, du behöver inte ha några förkunskaper eller erfarenhet av engagemang inom politiken för att bli engagerad hos oss.
  • Det är olika tidslinjer för olika processer.
    • Föreningens styrelse väljs inför varje årsmöte (första kvartalet varje år), men engagemang i föreningen utanför styrelsen är välkommet när som helst på året.
    • Politiska uppdrag tillsätts framförallt efter valen, men processer kring detta startar mycket tidigare än så. Därför bör du vara ute i god tid och tydligt avisera ditt intresse.
      • Ca 1,5 år före valet – nomineringsprocesser till kommun, region och riksdag startar. Om du är intresserad av uppdrag bör du kontakta vårt kommunalråd för information kring hur du blir nominerad.
      • Nomineringsprocesserna avslutas under våren året innan valår. Efter det genomförs provval – då får alla medlemmar rösta på de som blivit nominerade och det mynnar ut i ett förslag på en listordning till valet.
      • Den föreslagna listordningen ses över av valberedningen, som har kontakt med de föreslagna, genomför intervjuer och föreslår nomineringsstämman ett slutgiltigt underlag till lista (dvs kommunfullmäktigelistan = valsedeln till kommunfullmäktige), som antas på årsmötet som genomförs första kvartalet under valåret.
      • Valrörelsen går igång under våren på valåret och pågår fram till vallokalerna stänger, alla som vill engagera sig genom politiskt uppdrag förväntas delta i valrörelsen utifrån sin förmåga och kunskapsnivå. Alla kan bidra med något och man behöver inte kunna de politiska frågorna för att delta.
      • Efter valet räknas valresultaten, koalitioner bildas och en uppdelning av de uppdrag som finns sker mellan partierna. Parallellt med detta arbetar valberedningen med djupintervjuer och samtal med de som är intresserade av politiska uppdrag för att detta slutligen ska utmynna i ett förslag på vilka personer som erbjuds vilka politiska uppdrag.
      • Beslut sker i Landskronamoderaternas kommunfullmäktigegrupp (de som av Länsstyrelsen utsetts till ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige från september valåret och 4 år framåt). Efter att kommunfullmäktigegruppen fattat sina beslut lämnas underlaget till valutskotten i kommunfullmäktige. Fastställande av vilka personer som får vilka uppdrag fastställs i kommunfullmäktige. De politiska uppdragen tas sedan över av de som blivit invalda till dessa 1 januari året efter valår.
      • De som har politiska uppdrag deltar på månadsmötet som sker året runt, en vecka innan kommunfullmäktigemötet. Här diskuteras kommande politiska frågor och om ställningstaganden behöver göras sker detta på månadsmötet. Grunden är att alla som har politiska uppdrag ansvarar för att driva politiska frågor i nämnden/styrelsen i den riktning Landskronamoderaternas handlingsprogram anger. Gruppledaren i kommunfullmäktige (vanligtvis kommunalrådet) leder månadsmötet och är bollplank kring löpande politiska frågor och ställningstaganden.
      • Även mellan valen sker kampanjer, som förtroendevald med politiskt uppdrag förväntas du delta på dessa. De arrangeras av kampanjansvarig som utses av föreningsstyrelsen.

Annars kan du bli medlem genom att fylla i formuläret här:

Bli medlem

Tappade uppkopplingen